Демонтираните бронзови фигури от монумента Паметник на съветската армия се транспортират днес

...
Демонтираните бронзови фигури от монумента Паметник на съветската армия се транспортират днес
Коментари Харесай

Демонтираните фигури от Паметника на съветската армия се транспортират до площадката за съхранение

Демонтираните бронзови фигури от монумента  " Паметник на руската войска "  се транспортират през днешния ден до площадката за предпазване. Паралелно стартира и изработването на техническа спецификация за плануваната реституция на фигурите.

 

Това оповестяват от пресцентъра на Областната администрация на София. 

 

От институцията изясняват, че дейностите са в осъществяване на уговорката да се опазва държавното имущество с грижата на добър собственик.

 

След две разпоредби на Административния съд - София-град регионалният управител Вяра Тодева подреди прекъсване на дейностите по демонтажа още на 19 декември. Самите разпоредби са обжалвани в период.

На площадката за предпазване е подписан контракт с Общинската охранителна фирма  " Егида - София " ЕАД за запазване. Техническата спецификация за плануваната реставрация ще извърши " Марковстудио " ООД, съгласно контракт от 22 декември 2023 година

 

Областната администрация на София ще родължава да осведоми обществеността за всички действия, се споделя още в известието.

 

По-късно Българска национална телевизия осведоми, че фигурите са вече откарани до площадката за предпазване в Долни Лозен при засилена защита. 

Работници разглобяват скелето, издигнато по най-високата част на паметника.

 

Припомняме, че областният шеф на София апелира правосъдното решение за Паметника. Това разгласи министър председателят Николай Денков. Аргументите са ясни, акцентира той.

Българска социалистическа партия изиска 2 милиона лева за реституция на МОЧА. 

 

На регионалния шеф на София Вяра Тодева бе назначена защита като е непрекъснато съпровождана от двама служители на реда. Служители на реда пазят и дома ѝ.

Според непотвърдена информация причина за това бе точно решението за демонтирането на монумента, което провокира редица бурни реакции, наслада и неодобрение.

 

А две торти с разрязани изображения на Паметника на Съветската войска по случай коледния прием на ДСБ и " Да България " предизвикаха бурно отвращение от страна на Българска социалистическа партия. Едната е направена със фотография на остарелия монумент, който " чака " да бъде нарязан, а втората е с " глазура " от разпръснатите съставни елементи от 8-метровата фигурна група.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР